Wat is de ideale grootte van een beeldscherm? Laptops hebben een scherm van gemiddeld 13 tot 17 inch. Een extern beeldscherm begint bij 24 inch. Welke schermgrootte past bij jouw bedrijf en bij de werkzaamheden van jouw werknemers? We zochten het uit.
Veel laptops hebben momenteel een scherm met een beelddiagonaal van 15,6 inch (40 cm). Dat is te klein voor wie vaak achter het computerscherm zit of regelmatig verschillende vensters tegelijk wil kunnen zien.
Daarom gebruiken veel werknemers op kantoor en thuis een tweede scherm. Maar hoe groot moet zo’n extern beeldscherm zijn?
Enkele jaren geleden was een extern beeldscherm van 17 inch al heel wat, tegenwoordig begint 27 inch al ingeburgerd te raken, maar een zogeheten ultrawide-beeldscherm van 40 inch of meer is ook niet uitzonderlijk meer.
En het einde is nog niet in zicht. Zo introduceerde HP bijvoorbeeld onlangs een licht gebogen beeldscherm van 43,4 inch, de HP Elite Display S430c.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor workplace-as-a-service voor jouw organisatie? Tijdens een webinar op 18 mei aanstaande leggen de experts van HP uit hoe je slim omgaat met je IT-kosten. Meld je aan!
De ideale grootte van een beeldscherm
Erg mooi die grote beeldschermen, maar is het ook praktisch? Wat is eigenlijk de ideale schermgrootte voor jouw bedrijf? Hoeveel inch maakt je werknemers productiever? De opties op een rij:
24 inch: niets mis met doorsnee
Als je je computer voornamelijk gebruikt voor gangbare activiteiten, zoals tekstverwerken, e-mails afhandelen en surfen op internet, kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met een 24-inch scherm. Er is niets mis met zo’n doorsnee scherm. Let er wel op dat het scherm Full HD-resolutie (1920 x 1080) heeft. Dan kun je foto’s en films in hoge kwaliteit bekijken.
27 inch tot 32 inch: kijkgenot en precisiewerk
Wil je het beeldscherm ook regelmatig gebruiken om films en series te kijken of aansluiten op je pc wanneer je deze als tv gebruikt, dan is een grootte van minimaal 27 inch prettig. Zeker als je op enige afstand wilt zitten van het scherm of met z’n tweeën wilt kijken.
Ook als je vaak foto’s of films bewerkt is een groter scherm een aanrader, omdat je dan makkelijker details kunt zien en preciezer kunt werken.
Kies je voor een grotere beelddiagonaal dan 24 inch, zorg er dan voor dat de resolutie hoger is dan Full HD (1920 x 1080). Bij voorkeur een 4K-scherm (vier keer zo scherp als een Full HD-scherm). Doe je dat niet, dan is het beeld mogelijk niet scherp genoeg.
32 inch en groter: als ultrawide beter is
Schermen met een diagonaal van 32 inch en meer zijn niet alleen breder, de verhouding tussen breedte en hoogte is ook anders dan de 16:9 die bij kleinere beeldschermen gebruikelijk is.
De beeldverhouding van de meeste 32 inch en andere ultrawide-schermen is 21:9, hoewel uitzinnige verhoudingen als 32:9 ook voorkomen. Ze ogen in elk geval nog breder dan ze zijn als je een kleiner scherm met een beeldverhouding van 16:9 gewend bent.
Dit soort schermen is vooral geschikt voor wie tegelijkertijd meerdere programma’s of documenten naast elkaar wil openen. Bijvoorbeeld een spreadsheet aan een kant van het scherm en je tekstverwerker aan de andere kant, zodat je makkelijk cellen uit je spreadsheet daarheen kunt kopiëren en plakken. Of om je mail, Skype en browser tegelijk te kunnen bekijken, omdat je de hele dag door via verschillende kanalen moet communiceren.
Twee schermen naast elkaar
Uiteraard kun je ook twee externe beeldschermen naast elkaar op je pc aansluiten en zo met een dubbel scherm werken. Nadeel is alle extra kabels op en onder je bureau en dat je twee schermen gescheiden zijn. Er is dus altijd een onderbreking te zien.
Bovendien kun je met één enkel ultrawide-scherm een film of een beeld over de hele breedte tonen, met twee aparte beeldschermen kan dat uiteraard niet. Een ultrawide-scherm werkt in de meeste gevallen dus prettiger.
Groter vaak beter, maar niet altijd
Hoe groter het scherm, hoe meer vensters je tegelijkertijd kunt openen. Dat betekent dat je makkelijk tegelijkertijd kunt werken in verschillende programma’s en documenten. Het kost minder moeite om tekst, beeld of bestanden te selecteren, slepen, knippen en plakken. Kortom: een groter scherm maakt je productiever.
Aan de ander kant eisen al die vensters die je hebt openstaan ook aandacht op. Het gevaar bestaat dus dat je juist minder gedaan krijgt, omdat het zo makkelijk is van alles op je scherm te tonen.
Kies dus bewust het scherm dat bij je past, afhankelijk van wat je werkelijk nodig hebt. Naarmate je vaker achter de computer moet multitasken, is een ultrawide-scherm prettiger en effectiever. Neem in dat geval liever een scherm met een diagonaal van 40 inch dan eentje met een diagonaal van 32 inch. Of zelfs nog groter.
Te groot beeldscherm kan ook
Is er dan geen bovengrens aan de grootte van het scherm? Toch wel. Een beeldschermdiagonaal van meer dan 45 inch is waarschijnlijk weer net te veel van het goede, zelfs voor de meest fervente multitasker. Dan wordt het scherm zo groot dat de gebruiker het overzicht van alles wat op het scherm staat kwijtraakt.
Vergelijk het met op de eerste rij in een bioscoopzaal zitten. Dan moet je je hoofd van de ene naar de nadere kant draaien om het hele beeld te kunnen zien. Het beeld is haarscherp, maar rustig naar de film kijken is er niet bij.
Wil je meer leren over het creëren en beveiligen van de thuiswerkplek? HP organiseert veel webinars over security en innovatie. Meld je aan!